Äppelmos

Äppelmos kan antingen köpas färdigt direkt från livsmedelsbutiken, till exempel ICA eller Coop. Men, det kan också tillverkas hemma baserat på dina egna färska äpplen. Bäst passar det att göra äppelmos på gula äpplen och då sorten Golden Delicious. 

 

Så här tillverkar du ditt eget äppelmos

Så här kokar du hemgjort äppelmos

Det finns flera olika sätt att koka äppelmos på. Du kan klyfta upp äpplena med skal och kärnhus, koka dem mjuka i en kastrull med lite vatten och sedan passera äppelklyftorna till ett mos med hjälp av en köksassistent, sil eller klassisk äppelvagga. Koka upp på nytt tillsammans med socker.

Ett annat enkelt sätt är att skala äpplena, ta bort kärnhuset och klyfta äpplena. Koka mjuka i en kastrull med lite vatten, tillsätt sockret och låt smälta. Mixa sedan i till ett mos i kastrullen.

Tips! För en extra kraftig smak kan du värma äppelklyftorna i ugnen istället för att koka. Passera när de mjuknat helt.

 

Hur mycket socker?

Mängden socker kan variera beroende på hur sött du vill ha ditt äppelmos och hur söta äpplena är i sig själva. Men mängden socker handlar inte enbart om sötman i moset utan det är ett naturligt och bra konserveringsmedel. Per kilo äpplen kan du tillsätta 1-5 dl socker. Ju mer socker desto längre hållbarhet.

Tips! Ett äppelmos med lite socker kan förvaras i frysen för längre hållbarhet.

 

Konservera​

Det absolut viktigt är att använda helt rena burkar. För att vara helt på den säkra sidan kan du värma burkarna i ugnen på 100 grader i 15 minuter. Fyll upp burkarna, skruva på locket helt och vänd upp och ner. Du kan också tillsätta konserveringsmedel om du vill.